Over de Team Diagnostic Survey

Ontstaan van de Team Diagnostic Survey (TDS) 

De TDS is sinds begin 2018 beschikbaar op de internationale markt en is ontwikkeld door wetenschappers. Het eerste wetenschappelijke artikel over de TDS is gepubliceerd in 2005. Sindsdien is er verder gebouwd aan dit instrument dat digitaal wordt afgenomen.

Wetenschappelijk

De TDS is gebaseerd op het wetenschappelijk model van de Zes condities voor Effectieve Teams’ van onder andere Richard Hackman, Ruth Wageman & Erin Lehman. Het instrument is onderzocht bij meer dan 1000 teams. De 6 Condities hebben gezamenlijk een voorspellende waarde van 80% van de teameffectiviteit.

Beïnvloedbare condities

In aanvulling op vele andere instrumenten voor teams ligt de nadruk op de context, de bedding waarin het team opereert. Via onderzoek is een set van beïnvloedbare condities gedefinieerd. Deze condities kun je zien als de vruchtbare bodem of als een stevig fundament waarop de samenwerking wordt gebouwd.

Iedere situatie is uniek

Alhoewel de condities universeel zijn, heeft ieder team unieke kenmerken en een specifieke omgeving. Het is soms best een klus en een puzzel om alle condities goed op orde te krijgen en de vertaalslag te maken naar de praktijk van een team. Maar als je hier genoeg aandacht aan besteedt dan is de kans een stuk groter dat het team gaat opleveren waar het voor is bedoeld.

Toepassing

De TDS heeft meerdere toepassingsmogelijkheden maar bovenal helpt het instrument teams, HR-adviseurs, leidinggevenden en coaches zicht te krijgen op de juiste acties die genomen moeten worden om het potentieel van teams optimaal te benutten. Daarnaast helpt het instrument de individuele teamleden om zich bewust te worden welke randvoorwaarden van belang zijn om goed te kunnen functioneren en hier waar nodig samen aan te werken.